Muut etsintämuodot ja -harrastukset

Haku- ja jälkityöskentelyn osaavien pelastuskoirakoiden lisäksi Pelastuskoiraliiton jäsenyhdistyksissä koulutetaan myös rauniokoiria. Nämä koirat koulutetaan tunnistamaan romahtaneiden rakennusten alle jääneitä ihmisiä. Toimintaa tehdään yhteistyössä pelastusviranomaisten kanssa ja nämä koirat sijoitetaan kunnan väestönsuojeluorganisaatioihin poikkeusolojen tilanteita varten. Rauniokoiria voidaan käyttää myös maailmalla tapahtuvissa onnettomuustilanteissa osana FINNRESCUE- komennuskuntaa.

dreamstime_m_31124313

Suomessa vähemmän tunnettuja etsinnän muotoja ovat laviinikoira/lumesta etsivä koira, joka etsii lumivyöryjen alle jääneitä ihmisiä, sekä tunnistusetsintä, jossa koira oppii jäljestämään sekä suorittamaan hajuerottelua. Koira siis etsii kohdehenkilöä hajutunnisteen perusteella. Pelastuskoiraliiton ensimmäiset tunnistusetsintäkouluttajat ovat valmistuneet vuoden 2015 aikana.

dreamstime_m_12893114(1)

Myös vesipelastuskoiria koulutetaan Suomessa, mutta koiria ei käytetä koulutuksensa mukaisissa vesipelastustehtävissä, vaan puhtaasti harrastuskoirina, lajissa myös kilpaillaan.

dreamstime_s_19418710