Mukaan toimintaan

Mukaan toimintaan?

Toivotamme pelastuskoiratoiminnasta kiinnostuneet henkilöt lämpimästi mukaan toimintaamme. Mukaan voit tulla, ensin vaikka seuraamaan toimintaamme ja vaikka ilman koiraa! Pelastuskoiratoimintaa kun ei voi harjoitella ilman vapaaehtoisia eksyjiä, ”maalimiehiä”, eikä kartanlukutaitoisia suunnistajia. Myös tositoimissa – kadonnutta henkilöä etsittäessä – mukana tarvitaan niin suunnistus- kuin ensiaputaitoisiakin auttajia.

Millainen koira?

Pelastuskoiria on kaiken kokoisia ja kaiken rotuisia, myös monirotuisia. Koiran on oltava terve ja sosiaalinen, pelokas tai aggressiivinen koira ei toimintaan sovellu. Harrastuksen voi aloittaa pentuvaiheessa tai vasta aikuisena. Koiran kokokaan ei ole merkitsevä. Toki keskikokoinen koira on näppärä liikkumaan maastossa kuin maastossa, mutta myös pienille ja isoille koirille on paikkansa pelastuskoiratoiminnassa.

Kaikille niille koirakoille, joita käytetään poliisiviranomaisten apuna henkilöetsintätehtävissä, suoritetaan käyttöönottotarkastus. Käyttöönottotarkastuksen suorittaneita koirakoita voidaan käyttää myös muissa virka-aputehtävissä alueellisesti sopimalla.

Ennen tätä käyttöönottotarkastusta on koiran suoritettava ohjaajansa kanssa Suomen Pelastuskoiraliiton testit, joissa testataan koirakon tasoa sekä valoisassa että pimeässä maastossa. Näitä testejä on kaksi. Koirakon toimintakykyä testataan tämän jälkeen kahden vuoden välein niin sanotussa taidontarkistuskokeessa.

Millainen koiraohjaaja? 

Pelastuskoiraohjaajan tulee tuntea koiransa – hänen tärkein tehtävänsä on osata ”lukea koiraa” toimintatilanteissa. Koiraa on kohdeltava kunnioittavasti, ja kaikenlainen koiran väkivaltainen kohteleminen on tuomittavaa. Pidämme tästä periaattesta kiinni tiukasti.

Koiraohjaajan on koiran kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi myös osattava suunnistaa sekä hallittava ensiaputaidot. Koiraohjaajan tulee myös voida liikkua hyvinkin haasteellisissa maastoissa.

Kannattaa olla varovainen; pelastuskoiratoiminta tempaisee helposti mukaansa, ja siitä on kehkeytynyt monelle suorastaan elämäntapa!

DSCF2046