Pelastuskoirakon tie hälytysryhmään on työn täyteinen. Koska kysymyksessä on tositilanteessa ihmishenki, täytyy testausjärjestelmänkin olla tarkka.
Koirakoita testataan ensin peruskokeessa, jonka suorittaminen hyväksytysti sisältää sekä koiran hallintaosuuden että itse etsinnän maastossa. Tämä peruskoe tehdään valoisassa ja jälkikoirilla sen pituus on noin 700 metriä, jälkeä vanhennetaan noin kaksi tuntia. Aikaa kokeen suorittamiseen on 30 minuuttia. Koiran tulee löytää jäljentekijän matkalle pudottamia henkilökohtaisia esineitä. Neljästä esineestä tulee löytää kolme, joista yhden on oltava viimeinen esine. Kokeen hyväksytysti suorittanut työpari voi alkaa hioa taitojaan kohti loppukokeita.
Loppukoe suoritetaan pimeässä. Jälki on noin 1,5 km pitkä ja se on 3-4 tuntia vanha. Aikaa kokeen suorittamiseen on n. 1,5 tuntia. Koiran tulee löytää jäljentekijän matkalle pudottamia henkilökohtaisia esineitä. Neljästä esineestä tulee löytää kolme, joista yhden on oltava viimeinen esine.
Suoritettuaan hyväksytysti nämä kokeet, voi koirakko hakeutua käyttöönottotarkastukseen, jossa koirakko hyväksytään viranomaiskäyttöön (VIRTA-testi). Tämä testi tehdään kaikille, sekä Pelastuskoiraliiton että Palveluskoiraliiton testit suorittaneille koirakoille.
Tämän jälkeen hälytyskelpoisuuden saavuttanut koirakko testataan joka toinen vuosi järjestettävin taidontarkistuskokein.
Lisätietoa kokeista löydät Pelastuskoiraliiton sivuilta!