Kokeet ja testit

Pelastuskoirakon tie hälytysryhmään on työn täyteinen. Koska kysymyksessä on tositilanteessa ihmishenki, täytyy testausjärjestelmänkin olla tarkka.

Koirakoita testataan ensin peruskokeessa, jonka suorittaminen hyväksytysti sisältää sekä koiran hallintaosuuden että itse etsinnän maastossa. Tämä peruskoe tehdään valoisassa ja jälkikoirilla sen pituus on noin yksi kilometri, jälkeä vanhennetaan noin kaksi tuntia. Aikaa kokeen suorittamiseen on 30 minuuttia.  Jäljen päässä on ihminen, joka on löydettävä. Samoin koiran tulee löytää maalimiehen matkalle pudottamia henkilökohtaisia esineitä. Kokeen hyväksytysti suorittanut työpari voi alkaa  hioa taitojaan kohti loppukokeita, joita on kaksi.

Loppujäljistä toinen suoritetaan valoisassa ja toinen pimeässä. Kumpikin jälki on noin 2 km pitkä ja se on 3-4 tuntia vanha.  Päivällä kokeen suorittamiseen on aikaa noin tunti, pimeäkokeessa aikaa on n. 1,5 tuntia.

Suoritettuaan hyväksytysti nämä kolme koetta, voi koirakko hakeutua käyttöönottotarkastukseen, jossa koirakko hyväksytään viranomaiskäyttöön. Tämä testi tehdään kaikille, sekä Pelastuskoiraliiton että Palveluskoiraliiton testit suorittaneille koirakoille.

Tämän jälkeen hälytyskelpoisuuden saavuttanut koirakko testataan joka toinen vuosi järjestettävin taidontarkistuskokein.

DSCF3989

Mainokset